Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen

    Slötorps Gästgiveri

    Dåseberga Järnvägar SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

    Gör-Det-Själv Projekt -
    DIY Projects


 

 

 

Länkar och Litteratur

 

När jag återupptog den här delen av mina hobbies så började jag med att läsa en del litteratur för att inte känna mig så valhänt i början. Det blev en ganska bra lista med både böcker, onlinedokument och länkar till slut, och då tänkte jag att det kanske är intressant för fler än mig. Mycket nöje!

 

 

Böcker


Följande böcker tycker jag är värda att rekommendera. De ger mycket bra handledning i de olika ämnena både kring materialval och hur bearbeta.

 

Model Engineers Workshop Manual


Den här boken är bland det bästa jag träffat på i det verkstadstekniska området. Författaren George H Thomas var på sin tid inte bara produktionsingenjör till yrket (har jag förstått) utan också en mycket noggrann miniatyrbyggare.

Boken beskriver i stort sett det man behöver veta för att kunna få till det mesta med hjälp av framför allt svarvar men också en del nyttiga tips om fräsar.

Boken beskriver svarvtillbehör för svarvar i storlek 90 mm dubbhöjd (Myford m fl) varför en del tillbehör måste minskas för att passa t ex MJ-189. En del av dessa har jag gjort och kan bara hålla med om deras förträfflighet.

 

Workshop Techniques


Samme författare har skrivit även denna bok i vilken han har noggrannt gått igenom och beskrivit två tillbehör till den sanne miniatyrbyggaren. Dels vad han kallar "det universella pelarverktyget" och dels en unikt välfungerande universell delningsapparat anpassad för små svarvar och fräsar och med vilken man kan utföra jämn delning av i stort sett vilken hålcirkel som helst.

Det universella pelarverktyget har jag också gjort dock utan alla tillbehör. Målet var att få till ett hjälpmedel för att få gängtapparna rakt i avsedda hål. Det funkar!

 

 

WPS 1 - Hardening, Tempering & Heat Treatment

 

Skriven av Tubal Cain en av storbrittaniens mer kända model engineers och tillika mekaniklärare. Boken samlar information om hur man gör för att härda och värmebehandla järn och stål för att öka dess hållbarhet.

 

Med infon i boken lär man sig snart hur man gör svarvstål och andra saker som kräver värmebehandling för att få sin rätta styrka i varje applikation. Teori och praktik är blandade för att göra det enklast att föra fram informationen. Tips och trix för hur det löses i den egna verkstaden ingår naturligtvis också.

 

WPS 3 - Screwcutting In the Lathe

 

Skriven av Martin Cleeve, ytterligare en av Englands mer kända model engineers och designer av ett antal verktyg för just gängning med hjälp av en svarv.

 

Naturligtvis beskrivs gängors geometri och skillnader mellan tum och metriska system. Boken behandlar i stort sett allt man behöver veta för att förstå hur man tillverkar ytter- och innergängor.

 

Dessutom visar martin Cleeve också ett verktyg som underlättar gängslagning i svarven genom att gängstålet kan fällas undan för mätning och provning. Mycket nyttig info i denna lilla bok.

 

 

WPS 17 - Gears & Gear Cutting

 

Skriven av Ivan Law som från sitt ordinarier arbete som ingenjör noga går igenom geometri och teori kring kugghjul av alla de former. Med den här boken som bakgrund vågar även den ovane sig på att försöka fräsa fram kugghjul efter egna behov.

 

Förutom att beskriva hur själva kugghjulen framställs, beskrivs också hur man tillverkar kuggfräsar för användning i svarv eller fräsmaskin. För att dessa kuggfräsar ska bli så korrekta som möjligt finns också ritningar och beskrivning på hur man tillverkar ett verktyg för justering av kuggfräsar för att ge dem rätt frigång och rätt vinkel på tändernas skärytor.

 

 

WPS 19 - Spring Design & Manufacture

 

Ytterligare en bok av Tubal Cain som här beskriver fjädrars egenskaper och hur man tillverkar sådana för eget behov.

 

Förutom teori ges flera tillfällen till praktik och dessutom ritningar och förslag till verktyg som enkelt kan tillverkas för att udnerlätta tillverkning av fjädrar. Det gäller förstås både tryck- och dragfjädrar.

 

Fjädrar är mer vanliga som delar i olika verktyg än man kanske tror och det är då bra att veta hur man gör sina egna för att täcka behovet av fjädrar med speciella mått på både tråd och själva fjädern.

 

 

WPS 28 - Simple Workshop Devices

 

Ännu en volym av Tubal Cain. Här beskriver han ett antal små och kluriga verktyg och hjälpmedel i modellhobbyverkstaden, verktyg som både gör jobbet enklare och ökar precisionen.

 

Mycket handlar om att hålla små saker och hur man bäst kan märka ut bearbetningslinjer eller placering av hål. Med de olika små tillbehören ökar man enkelt precisionen ner till hundradelar av millimetrar, något som lyser igenom i det slutliga resultatet.

 

 

 

WPS 32 - Unimat Lathe Accessories

 

För den som har en Unimat 3, Unimat 4 eller MJ-189 svarv är denna bok av Bob Loader en guldgruva. De tillbehör som beskrivs ökar användningen av maskinen och samtidigt ger den väldigt bra praktik i användning genom att tillbehören tillverkas på maskinen själv.

 

För egen del har jag gjort ett antal av dessa tillbehör och alla har blivit så bra som jag hoppades. Tillbehören är inte svåra att justera i storlek så att de passar även för andra maskiner i samma storlek eller aningen större. Vissa passar upp till den C3-maskin jag själv har.

 

 

WPS 34 - Lathework, a Complete Course

 

Skriven av Harold Hall, före detta redaktör för den engelska tidskriften "Model Engineers Workshop". Boken är en intensivkurs is svarvteknik och efter genomläsning och tillverkning av de olika projekten har man fått ihop en knippe bra tillbehör och verktyg av olika slag.

En bok att verkligen rekommendera. Den ger mycket även om man inte känner för att tillverka allt som beskrivs. Harold H är dessutom ovanligt bra på att beskriva hur han gör och i vilken ordning saker bör göras för att det sak bli rätt på slutet.

 

 

WPS 35 - Milling, a Complete Course

 

Harold Hall har skrivit även denna bok i vilken han går igenom användningen av en vertikalfräs, vilket nog är den vanligaste typen hos hobbymaskinisterna. Boken är upplagd på samma sätt som den för svarven och slut-resultatet blir mera kunskap och rutin samt flera nyttiga tillbehör, denna gång till fräsen.

Den här boken är också mycket rekommendabel. Även om språket är engelska är det inte svårt att förstå. Som ägare och användare av just en liten vertikalfräs är den här boken en bra introduktion.

 

 

WPS 37 - Dividing

 

Harold hall har varit framme igen med en nyttig volym om delning. Förutom teori sp finns här praktiska exempel på hur amn kan dela in både raka och runda detaljer så at de får en jämn delning. Typiska exempel är skalor av olika slag samt hålcirklar eller hålrader.

 

Dessutom beskriver han ett par varianter av delningsapparater att tillverka själv. Något som är ett bra alternativ för att hålla nere kostnaderna i verkstan. Om man inte känner för att göra precis de konstruktionerna som visas, så är de gjorda så att det är enkelt att anpassa för egna behov.

 

 

Onlinedokument


Här finns några nyttiga onlinedokument med info kring maskiner och metallbearbetning.

 

Översikt, hobbysvarvar - en sammanställning av små och något större maskiner för hobbybruk med info från respektive tillverkares internetsidor.

 

 

 

Länkar


 

Här finns en samling användbara internetlänkar till bra källor för information och inköp.

 

Ironbill AB - en webbutik med mycket material för hobbyjobb.

 

Arc Euro Trade Ltd - också en webbutik med mycket verktyg och mätinstrument för miniatyrjobb. Bra priser och bra leveranstider.

 

Chronos Ltd  - ytterligare en webbutik med mycket verktyg och material för hobbyjobb. Man har ett brett sortiment och bra leveransrutiner, men kanske inte alltod det lägsta priset. Dock bra att ha och göra med.

 

Fohrmann Werkzeuge - en webbutik i Tyskland med mycket utrustning för arbete i våra små skalor.

 

 

 

 

 

daaseberga.se © 2012 - - • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se