Hem
    Introduktion
    Nyheter
    Parkförvaltningen
    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ

    Dåseberga Mek. Werkstad
        Bänkar och Förvaring
        Handverktyg m m
        Mina Maskiner
        Verkstadsprojekt
        Länkar & Litteratur

 

 

 Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

3D - Introduktion till skrivarbygget

 

Det hela började efter att jag läst om möjligheterna för en vanlig hobbyist att kunna bygga och använda en 3D-skrivare för att tillverka detaljer och delar för sin hobby. I mitt fall modelljärnvägar med allt vad där tillhör. Inom området modelljärnvägar finns fortfarande väldigt mycket att önska från ett kommersiellt perspektiv. Om man vill ha tag i modeller av förebilder i sin omgivning eller för den miljö man avbildar så är marknaden vanligen väldigt liten om det ens finns något. Här kommer 3D-skrivaren in i bilden.

 

Efter lite surfande på Internet visade det sig att det finns ganska mycket information liksom tillgängliga byggsatser från rena Gör-Det-Själv RepRap versioner, via kompletta byggsatser, till färdiga maskiner av flera olika typer. Den vid tillfället vanligaste typen var Cartesian-mdellen Prusa i3 Rework som också är up to date. Det finns andra typer men den här föll mig i smaken och verkade enklast för mig att bygga samat att den passar för mina behov. En Prusa i3 Rework blev alltså mitt val.

 

För andra som vill kasta sig in i RepRap OpenSource communityn så finns mycket bra info tillgänglig vilket också varit mitt stöd under hela byggets gång. Deras online-sidor är enkla och lättillgängliga och man lär sig mycket medan man bygger. Länken till RepRap är: http://reprap.org

 

En RepRap 3D-skrivare går att tillverka utan en massa specialverktyg, men i mitt fall har jag tillgång till en liten men välutrustad verkstad vilket gör mitt bygge lite lättare. Om man hellre köper en komplett byggsats räcker det med en bra uppsättning handverktyg.

 

Byggbeskrivningar m m


 • Vad behövs för bygget?
  Innehållet i ovanstående innehållsförteckning kommer att kompletteras vartefter jag hinner skriva av mig under byggets gång
 • Min byggsammanställning i dokumentform
  Detta dokument beskriver min väg från början till färdig 3D-printer, samt vad jag kommit på och vad jag lärt mig på vägen.
 • Grundbeskrivningen
  Den grundläggande arbetsbeskrivning jag använt för mitt bygget - och som modifierats lite grann.
 • RepRap.org
  Organisationen RepRap som är en OpenSource-aktivitet är den som från början skapat detta med 3D-skrivare med tanken att när en är byggd kan man skriva ut nya. Därför är det möjligt att fritt använda för eget bruk.

 

Låt bygget börja!

 

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se