Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Gästgiveriets Kokbok

          Krögarens Krydderier


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Slötorps Potatis Romanoff

 

Potatis Romanoff är en amerikansk "uppfinning" från restaurangen The Strip House i New York. I grunden är rätten en variant på potatisgratäng och som sådan passar den till många olika menyer på samma sätt som vår vanliga potatisgratäng.

Det finurliga med denna rätt är att man utgår från förkokta kalla potatis med skalet på så att koka potatisen en dag i förväg gör tillagningen snabbare och enklare. Potatisen rivs och blandas med blancherad (mjukfräst) shalottenlök och creme fraiche och gratineras i ugn. En given fullträff på matbordet.

 

Denna rätt har dessutom fördelen att potatisen kan kokas en dag i förväg och förvaras i kylen över natten. Dels är potatisen kall och lättare att riva och allt går fortare att blanda då. 

 

Potatis Romanoff


 

Receptet är dimensionerat för ca 6 personer. Är ni fler är det bara att multiplicera.

 

  • 1 kg oskalad fast potatis (vi använder skalet också i den här rätten)

  • 1,5 dl finhackad shalottenlök

  • 6 dl riven cheddar

  • 2 tsk salt

  • 1/4 tsk vitpeppar

  • 3,5 dl creme fraiche

 

Gör så här 

 

Dag 1:

- Tvätta och koka potatisen. Ställ svalt för att kallna.

Dag 2:

  1. Riv potatisen på den grövsta sidan av ett rivjärn och häll i en rejäl skål.

  2. Finhacka och fräs löken så att den blir genomskinlig och mjuk, ställ att svalna.

  3. Riv Cheddarosten och häll ungefär hälften i potaisskålen tillsammans med den svalnade löken och creme fraiche.

  4. Salta och peppra efter smak.

  5. Blanda nu allt väl men försiktigt. Att behålla luftigheten är viktigt.

  6. Häll blandningen i en ugnform och toppa med resten av osten utan att trycka till det hela.

  7. Sätt in i ugnen och grädda tills gratängen har en gyllenbrun yta och det bubblar vid sidorna.

 

När gratängen ser klar ut, ta ut och servera snarast

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se