Hem


    Introduktion


    Nyheter


    Parkförvaltningen


    Slötorps Gästgiveri
          Gästgiveriets Meny
          Gästgiveriets Kafé

          Gästgiveriets Kokbok

          Krögarens Krydderier


    Slötorp Dåseberga
    Järnvägar - SDJ


    Dåseberga Mek. Werkstad


 

 

 



Dear foreign reader, my web pages are written in Swedish as it is my native language. To read them in another language I recommend using Google Translate which I hope will provide a readable version.

 

Krögarens Krydderier

 

Efter att ha köpt färdigblandade kryddor under många år så tittade jag en dag på innehållsförteckningen å hu vad mycket annat än ryddor det var i burkarna. Där och då bestämde jag mig för att börja leta upp och blanda mina egna kryddblandningar, så svårt kan det väl inte vara. Dessutom har man då möjligheten att justera pepparhettan så att det passar den känsligaste i familjen. Det är ju alltid lättare att lägga till än ta bort. Sagt och gjort, med Internet i högsta hugg började jag leta upp ett antal olika i vår matlagning vanligt förekommande blandningar.

 

De kryddblandningar jag börjat med kommer från olika ställen på vår jord. Dom är ännu inte så många, men det lär komma till fler efter hand. Till krydderierna räknar jag också vissa inläggningar tex pickles och asiagurka (en god variant av inlagd gurka). liksom en grupp för drycker. Här nedan kommer de i bokstavsordning inom varje grupp.

 

De recept jag visar här är alltså min variant kombinerad från flera olika recept. Att det är så beror oftast på att jag behöver hålla nere grundhettan i kryddblandningen då ett par av familjemedlemmarna inte fixar riktigt chilihet mat. Det är alltid lättare att lägga till så på bordet kommer alltid Sambal Oelek fram somför att ge möjlighet för de som vill ha hetare. Ja, just det, jag har tagit bort saltet ur alla kryddblandningarna också. Varför? Jo, man ska ändå salta maten bland det sista man gör så då blir resultatet bäst om allt salt tillkommer på slutet utan att det kommer bidrag från kryddblandningarna också. En del ingredienser som t ex ost är också salt från början vilket kan ställa till det om det också finns salt i kryddblandningen.

 

Torra Kryddblandningar


 

 

Fajita


 

Fajita är en tex-mex-rätt bestående av stekt eller grillat nötkött, fläskkött, kyckling eller räkor på tortillabröd och serveras oftast tillsammans med lök och paprika.

 

 

Bilden ovan av burketiketten innehåller också ingredienserna till blandningen. Ladda ner bilden, skriv ut och klistra på burken. Kryddningen av det frästa innehåller följande:

 

  • 4 tsk Chilipulver

  • 2 tsk Paprikapulver

  • 2 tsk Ingefära, malen

  • 1 tsk Kummin, malen

  • 1 tsk Vitlökspulver

  • ½ tsk Cayennepeppar

  • 2 tsk Oregano

  • 2 tsk Koriander, malen

 

 

Herbes de Provence


 

Herbes de Provence är en kryddblandning till kött, fågel och grönsaker från Provence i södra Frankrike.

 

 

Bilden av burketiketten innehåller också ingredienserna till blandningen. Ladda ner bilden, skriv ut och klistra på burken. Kryddblandningen innehåller följande:

 

  • 2 tsk kyndel

  • 2 tsk rosmarin

  • 2 tsk timjan

  • 2 tsk oregano

  • 2 tsk basilika

  • 2 tsk mejram (Optional)

  • 2 tsk fänkålsfrön (Optional)

 

 

Taco


 

Taco eller tacos i plural är den välkända TexMexbuffén där kryddblandningen används till nötkött, fläskkött, fågel, fisk, eller grönsaker. Köttet kan vara antingen finstrimlat eller som färs beroende på eget önskemål. Kryddningen är mustig och ofta chilipepparhet. I mitt recept har jag dock tonat ner chilipepparhettan så att grundkryddningen passar även de som har svårt för hetta. Det är ju så lätt att lägga till efteråt.

 

 

Bilden av burketiketten innehåller också ingredienserna till blandningen. Ladda ner bilden, skriv ut och klistra på burken. Kryddblandningen innehåller följande:

 

  • 1 msk Chilipulver

  • ¼ tsk Vitlökspulver

  • ¼ tsk Vitlökspulver

  • ¼ tsk Lökpulver

  • 1 tsk Paprikapulver

  • ½ tsk Rökt Paprikapulver

  • 1 tsk Spiskummin

  • 1 krm Chiliflakes

  • ½ tsk Svartpeppar

  • ¼ tsk Oregano

 

 

Tandoori


 

Tandoorikrydda är en blandning från delstaten Punjab i Indien som numera också är vanlig i Pakistan och Agfganistan. Namnet kommer från ugnen maten lagas i - en Tandoor - och kryddblandningen är rätt mustig. Tandoori Chicken till exempel marineras först i youghurt tillsammans med kryddorna och sedan tillagas allt tillsammans. Det blir en krämig gryta med mustig till het smak..

 

 

Bilden av burketiketten innehåller också ingredienserna till blandningen. Ladda ner bilden, skriv ut och klistra på burken. Kryddblandningen innehåller följande:

 

  • 1 ½ tsk vitlökspulver

  • 1 ½ tsk paprikapulver

  • 1 tsk cayennpeppar

  • 1 tsk korianderpulver

  • 1 tsk mald spiskummin

  • 1 tsk mal ingefära

  • ¼ tsk mald kardemumma

  • ¼ tsk kanel

 

 

Chili och Paprika Flingor


 

Årets (första för mig) skörd av chili och snackpaprika från friland blev färdiga sent och de blev en riklig skörd. Lite kunde användas i matlagningen, men jag bestämde mig för att rensa och torka både snackpaparika och chili för att få en smakrik flingblandning att ha i mat under vintern.

 

 

Bilden av burketiketten innehåller också ingredienserna till blandningen. Ladda ner bilden, skriv ut och klistra på burken. Kryddblandningen innehåller följande:

 

  • 1 del Gul Snackpaprika

  • 1 del Röd Snackpaprika

  • 1 del Grön Chili

  • 1 del Röd Chili

 

 

Inläggningar


 

Asiagurka


 

Asiagurka är en vit slanggurka, medan den vanliga slanggurkan är grön. Asiagurkan är vanligen också något kortare och tjockare än den gröna slanggurkan. Den äts inlagd som syltgurka eller pickles och passar utmärkt till kötträtter och leverpastejmackor.

 

Inläggningen innehåller:

 

  • 2 st vita gurkor, 20–30cm långa

  • 2 msk salt

  • 1/2 l vatten

  • 1 1/4 dl ren ättika 24% eller 2 1/2 dl ättiksprit 12%

  • 2 dl strösocker

  • 2 tsk vitpepparkorn

  • 1 msk gula senapsfrö

  • 2 bitar muskotblomma

  • 5 kryddnejlikor

 

Tillagning

 

  1. Skala gurkorna. Klyv dem på längden och gröp ur kärnhusen.
  2. Skär gurkorna rakt över i 3–4 cm breda remsor. Lägg i en skål och strö på saltet. Låt stå över natten.
  3. Skölj gurkremsorna i kallt vatten. Torka dem noga på en handduk.
  4. Koka upp vatten, ättika, strösocker, vitpepparkorn, senapsfrö, muskotblomma och kryddnejlikor till lagen. Lägg i gurkbitarna och koka dem i 3-5 minuter.
  5. Lägg gurkbitarna i varma, väl rengjorda burkar. Häll på den heta lagen. Förslut. Låt stå 2 veckor innan servering. Förvara svalt.

 

De vita gurkorna finns att få tag i som frö med namnet White Wonder.

 

 

Drycker


 

Fläderlikör


 

Vi har en fläder i trädgården och när den sätter blom gör vi härlig fläderblomssaft. Men det går att göra mer saker med flädern, fläderlikör till exempel, och det är enkelt att göra se här bara.

http://daaseberga.se

 

Så här gör man:

 

  1. Plocka 10 till 15 fina utslagna fläderblommor.

  2. Lägg blommorna i vatten med salt för att bli av med eventuella kryp.

  3. Skölj därefter blommorna i kallt vatten och klipp bort själva blomman från stjälkarna (stjälkarna är inte hälsosamma i sig).

  4. Lägg blommorna i en ca 1,5 liters glasburk med lock tillsammans med en deciliter brunt farinsocker - ger fylligare smak än med vitt socker.

  5. Lägg sedan i vaniljfröna från en vaniljstång tillsammans med den öppnade vaniljstången.

  6. Häll sedan på en flaska Renat Brännvin som nog är den mest neutrala spriten vi har.

  7. Fyll därefter på med vatten så att burken blir full. Det är en deciliter eller så så slutalkoholhalten lägger sig nog runt 25 % eller lite drygt vilket blir lagom för likör.

  8. Stäng locket och skaka om så sockret blandar sig och ställ undan burken i två veckor före provsmakning.

 

När 14-dagarsperioden har gått är det dags att provsmaka och eventuellt justera sötman en aning. Häll sedan över likören i en bringare genom ett filter för att bli av med blommor och vaniljstäng. Häll därefter tillbaka likören i brännvinsflaskan och sätt dit din egen etikett - Allt klart och det finns en ny spännande likör i skåpet.

 

Skål!

 

 

 /Peter

 

daaseberga.se © 2012 -   • Privacy Policy • Terms of Use

www.daaseberga.se